Wyposażenie gastronomii w restauracji hotelowej
W restauracji w hotelu serwowane są różne dania i szykowany jest często bufet z szerokim wyborem potraw. Wymaga to starannego wyposażenia w różne urządzenia – jak m.in. bemary i piec – ale także w akcesoria. Sprawdź, co przyda się w takim lokalu.
Wyposażenie gastronomii w hotelowej restauracji wymaga dobrego planu, inwestycji i współpracy z dobrze wyposażoną hurtownią. Niezbędne będą między innymi urządzenia chłodnicze i mroźnicze, bemary, profesjonalny piec, samowar, taboret gazowy, meble ze stali nierdzewnej na zaplecze kuchenne, nadziewarka do kiełbas, szatkownica czy robot kuchenny wielofunkcyjny. Poniżej podpowiadamy, w co warto zainwestować.
Taboret gazowy
Profesjonalne taborety gastronomiczne to sprzęt grzewczy, który często znajduje się na wyposażeniu wielu restauracji, m.in. w hotelach. Do wyboru są taborety o różnej wielkości, zasilane gazem ziemnym albo na propan-butanem.
Służą one głównie do gotowania potraw w dużych ilościach – nawet do 100 kg. W wybranych urządzeniach są nawet dwa pierścienie ognia w palnikach. To świetny sposób by podnieść efektywność wykorzystania gazu. Na taboretach można gotować, ale także podgrzewać potrawy, a nawet smażyć.
Akcesoria do ekspozycji dań
Ciepłe parówki, świeża jajecznica, różne musli oraz płatki śniadaniowe, sałatki, deski serów i wędlin, owoce oraz ciasta – bogaty wybór produktów na śniadanie w restauracji hotelowej wymaga odpowiedniego zaprezentowania. Ważne jest odpowiednie rozplanowanie przestrzeni oraz wyeksponowanie dostępnych potraw i produktów – ma to ogromne znaczenie zarówno w restauracji i jadalni w hotelu, jak i na przykład na stołówkach. Dostępne są m.in. kociołki, dyspensery, kolumny czy podgrzewacze.
Kociołki do zup
Kociołki do zup to również bardzo przydatne urządzenie w hotelowej restauracji. Posiadają termostat, który pomaga utrzymać zupę, gulasz, sos, potrawę jednogarnkową lub inne danie w określonej temperaturze przez dłuższy czas. Na stołówce, w barze albo restauracji w hotelu są niezbędne.
Roboty wielofunkcyjne
Wielozadaniowe urządzenia – jak m.in. miksery planetarne, blendery czy profesjonalne roboty kuchenne – są ważnym pomocnikiem w każdej kuchni. Oferują bardzo dużo możliwości i mogą odciążyć załogę kuchenną. Do wyboru są różne urządzenia – mogą mieć inną wielkość i design, ale także wielkość i zakres funkcji. Łączą one zalety wielu innych urządzeń, a poza tym pozwolą zaoszczędzić miejsce, które cenne jest w każdym lokalu. Warto przejrzeć ich ofertę i dopasować urządzenie idealnie do potrzeb danej restauracji czy baru.
Ten tekst to nie tylko ciekawa lektura, ale i wyzwanie do myślenia.